Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023
VAR-ΑΤΕ ΤΟΥΣ

Η σημασία του VAR που άλλαξε το ποδόσφαιρο

Ο σκοπός του VAR είναι να διορθώσει τα ανθρώπινα λάθη που μπορεί να κάνει ο διαιτητής σε ένα παιχνίδι, ειδικά σε καταστάσεις που δεν είναι σαφείς ή προκαλούν σύγχυση.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο κύριος διαιτητής επικοινωνεί μέσω ενός ακουστικού με το VAR, το οποίο αποτελείται από έναν ή περισσότερους βοηθούς διαιτητές που βρίσκονται σε ένα δωμάτιο με πολλές τηλεοπτικές οθόνες όπου μπορούν να παρατηρήσουν επανειλημμένα μια αμφιλεγόμενη φάση.

Σε αυτές τις οθόνες μεταδίδεται μια καταγραφή της εν λόγω δράσης, η οποία έχει καταγραφεί από διαφορετικές οπτικές γωνίες και μπορεί να αναλυθεί καλύτερα.

Αυτό καθιστά δυνατή την πραγματοποίηση μιας πολύ πιο πλήρους και λεπτομερούς ανάλυσης από τους βοηθούς διαιτητές που βρίσκονται στην αίθουσα, και αυτοί που συμβουλεύουν τον κύριο διαιτητή για την καλύτερη απόφαση που πρέπει να ληφθεί. Ωστόσο, η τελική λέξη εξαρτάται από τον επικεφαλής διαιτητή ενός αγώνα.

Το VAR μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο σε τέσσερις περιπτώσεις στις οποίες διακόπτεται ένας αγώνας ποδοσφαίρου, όπως: γκολ, πέναλτι, άμεσες επελάσεις και σύγχυση ταυτότητας.

Η εφαρμογή του VAR εγκρίθηκε το 2016 από το IFAB (Διοικητικό Συμβούλιο Διεθνούς Ποδοσφαίρου), με σκοπό τη διόρθωση των λαθών που έγιναν από τους κύριους διαιτητές. Μετά την έγκριση, FIFA (Fédération Internacionales de Football Association) καθιέρωσε μια διετή δοκιμαστική περίοδο.

Ο πρώτος αγώνας στον οποίο η VAR τέθηκε σε εφαρμογή ήταν στον ημιτελικό του Παγκόσμιου Κυπέλλου Club, ένας αγώνας που παίχτηκε μεταξύ της Kashima Antlers από την Ιαπωνία και της Atlético Nacional από την Κολομβία.

Σε αυτήν την περίπτωση, ο κύριος διαιτητής, ο ουγγρικός Βίκτορ Κασάι ζήτησε τη βοήθεια του VAR με το οποίο τελικά επέδωσε ποινή στην ιαπωνική ομάδα.

Η εφαρμογή του καθορίστηκε από την υλοποίηση του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου, που πραγματοποιήθηκε στη Ρωσία το 2018.

Με την εφαρμογή του VAR, είναι δυνατόν να διορθωθούν ή να αποφευχθούν σφάλματα διαιτησίας που, στο παρελθόν, επηρέασαν, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, τα αποτελέσματα αμέτρητων ποδοσφαιρικών αγώνων.

Πότε χρησιμοποιούμε το VAR

Ακολουθούν οι τέσσερις καταστάσεις στις οποίες μπορεί να χρησιμοποιηθεί το VAR.

Στόχοι: Η λειτουργία του VAR ή του βοηθού βίντεο είναι να χρησιμεύσει ως υποστήριξη και να βοηθήσει τον κύριο διαιτητή να καθορίσει εάν υπήρχε παραβίαση που καθιστούσε αδύνατη την παραδοχή ενός γκολ, είτε επειδή η μπάλα δεν πέρασε τη γραμμή, υπήρχε μια προχωρημένη θέση, μεταξύ άλλων.

Ποινικές ρήτρες: Η VAR αποφεύγει τη λήψη λανθασμένης απόφασης όταν απονέμει ή αρνείται ποινή ομάδας.
Άμεσες απελάσεις ή κόκκινες κάρτες: Μερικές φορές μπορεί να είναι άδικη ποινή, για το λόγο αυτό χρησιμοποιείται το VAR, με αυτόν τον τρόπο μπορούν να αποφευχθούν και οι δύο μη αντίστοιχες απελάσεις και να επιβεβαιωθούν οι σωστές ποινές.

Σύγχυση ταυτότητας: Σε περιπτώσεις όπου ο διαιτητής δεν προειδοποιεί ή τιμωρεί τον παίκτη που οφείλεται, οι βοηθοί διαιτητές VAR πρέπει να ενημερώσουν τον επικεφαλής διαιτητή, ώστε να μπορεί να προειδοποιήσει τον σωστό παίκτη.